De Wadden. Nergens ter wereld

Het eerste KUNSTBOEK over het Waddengebied

Auteurs:   Karel Tomeï  |  Toon Fey


Paperback met slipcover, 24 x 30 cm, 204 pagina's, fullcolour, Nederlands, Duits, ISBN: 9789055947799

   29,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Wadden. Nergens ter wereld als titel voor een boek over het waddengebied zal sommige mensen misschien wat overdreven in de oren klinken. Toch is die titel geheel terecht want in feite bestaat er nergens anders ter wereld een landschap dat gelijk is aan de kuststrook zoals die zich uitstrekt van Den Helder tot het Deense Esbjerg. Niet voor niets is de Nederlands-Duitse Waddenzee in 2009 door UNESCO uitgeroepen tot een Werelderfgoed. Hiermee komt het gebied op dezelfde lijst als bijvoorbeeld de Grand Canyon of het Great Barrier Reef in Australië. Dat is opmerkelijk, want de ontstaansgeschiedenis van het waddengebied verschilt wezenlijk van deze miljoenen jaren oude gebieden.

Het waddengebied zoals wij het kennen, is geologisch beschouwd nog piepjong en ontstond pas zo’n duizend jaar geleden als gevolg van een versnelde stijging van de zeespiegel. Het moerasachtige veengebied dat de duinen verbond met het vasteland, werd door het binnendringende zeewater weggeslagen en maakte plaats voor een ondiepe binnenzee die bij eb grotendeels droog viel de huidige Waddenzee. Het nieuwe landschap kenmerkte zich door een uitgebalanceerd systeem van allerlei permanente, natuurlijke processen. Hierin spelen de getijden, de heersende windrichting en de aanwezigheid van een ondiepe (Noord)zee vol zand uiteraard een belangrijke rol. Wat het waddenlandschap voor de bezoekers zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat deze natuurlijke processen zich nog steeds voor onze ogen afspelen. Anders gezegd: op de Wadden kun je de natuur aan het werk zien.

De Wadden. Nergens ter wereld laat zich niet goed vergelijken met de meeste andere boeken over het waddengebied. Niet alleen dankzij de hoge kwaliteit van de foto’s en de bijzondere vormgeving, maar ook door de gekozen formule. De aaneengesloten reeks foto’s laat zich bekijken als een beeldverhaal dat de voortdurende afwisseling van opbouwende en afbrekende krachten door de natuur schitterend in beeld brengt. Het boek sluit af met enkele korte teksthoofdstukken waarin het ontstaan en uiterlijk van de diverse landschappen kort en bondig wordt uitgelegd. Het resultaat is een boek dat bij de liefhebbers vrijwel zeker het onmiskenbare ‘waddengevoel’ zal oproepen.

Meer info: www.dewaddenhetboek.nlReacties

'De hoge kwaliteit van de foto's en de bijzondere vormgeving brengen je voor even naar de Wadden.'

Eva van Meijl, hoofdredacteur Toeractief, oktober 2014

'Als je de Wadden goed kent, snuif je bij het doorbladeren de geur van guichelheil op en hoor je de vogels krijsen. Bij wijze van spreken.'

Financieel Dagblad

'Het kunstboek is anders dan andere boeken vanwege de bijzondere vormgeving. De foto's worden aaneengeschakeld waardoor de lezer een indringend beeldverhaal voorgeschoteld krijgt. De heldere teksten zorgen voor een compleet waddengevoel.'

Natuurfoto Passie