De prijs van kerrie

Een Surinaams-Hindostaanse familiekroniek

Auteur:   Soemintra Bakas-Sital


Hardcover, 13,5 x 21,5 cm, 196 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 14,95
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In 2018 is het precies 145 jaar geleden dat de Hindostaanse immigratie in Suriname begon. Hindostanen zijn de bevolkingsgroep in Suriname waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De Hindostanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, vertrokken vele Hindostanen naar Nederland. In Suriname maken de Hindostanen met ongeveer 180.000, 27,4% uit van de totale bevolking. De Hindostaanse gemeenschap is vooral gevestigd in Nickerie en de districten Paramaribo, Wanica en Commewijne. In Nederland woonden in 2009 ruim 160.000 Hindostanen, wat neerkomt op bijna 1% van de totale bevolking. Zij zijn voornamelijk in de steden Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Almere en Rotterdam en de gemeenten daar omheen gevestigd. Daarnaast zijn er aanzienlijke Hindostaanse gemeenschappen te vinden in Guyana, Trinidad en Tobago en Jamaica en kleinere gemeenschappen Hindostanen in Midden- Amerikaanse landen. Het is een ‘stille minderheid’ waar weinig over bekend is. Doordat er steeds meer gemengde relaties zijn ontstaan zijn er nu tienduizenden ‘dubbelbloedjes’ met deels Hindostaanse wortels.

Oud-onderwijzeres Soemintra Bakas-Sital vertelde veel verhalen uit haar familiegeschiedenis aan haar zoon, trendwatcher Adjiedj Bakas. Al die verhalen vormen samen dit boek, de eerste Surinaams-hindostaanse familiekroniek.

Soemintra Bakas-Sital (1938) was een gepassioneerde onderwijzeres tot aan haar pensioen. Ze komt uit een kinderrijke boerenfamilie en vertrok later naar de stad. Ze is de weduwe van dammer Adjiedj Bakas. Als kleuterjuf was ze voor duizenden Surinamers de eerste van wie ze onderwijs kregen. Verhalen vertellen zit in haar bloed. Als storyteller pur sang wist ze haar kleuters – soms moest ze klassen van 40 kleuters tegelijk leiden – de eerste stapjes in het onderwijs bij te brengen. Als boerendochter is ze een natuurkind. Haar grote kennis van planten, kruiden, bloemen en groenten is legendarisch. Voor iedere kwaal had ze wel een huismiddeltje of kruiden uit de tuin paraat. Tuinieren is haar lust en leven. In de winter van haar leven geniet ze met volle teugen van haar tuin in Rainville in Paramaribo-Noord in Suriname, haar thuis, van waaruit ze vele reizen maakte.