De digitale werkplek

Werken in een volautomatische wereld

Auteurs:   Adjiedj Bakas  |  André van Dam


Hardcover, 13 x 21 cm, 184 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 19,95
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Een digitale storm raast over het bedrijfsleven; oude verdienmodellen verdwijnen, nieuwe komen ervoor in de plaats. Alle grote digitale trends bereiken nu hun kantelpunt. Social, Mobile, Analytics en Cloud (SMAC) zijn volwassen geworden, vloeien in elkaar over en versterken elkaar. Tel hierbij op het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality (VR).

Een nieuwe golf van automatisering brengt bestaande banen in gevaar, de helft van de huidige beroepen bestaat over twintig jaar niet meer. Vooralsnog ligt het tempo waarin machines werk overnemen veel hoger dan het tempo waarin nieuwe banen worden gecreëerd.

We stevenen af op een fase met langdurige technolo­gische werkloosheid. Om het tij te keren moet de technologische revolutie worden omarmd. Er moet worden geïnvesteerd in technologie, in infrastructuur, in de mens en in onderwijs. Life Long Learning moet werkelijkheid worden.

Daarbij moeten we soft skills niet vergeten. We gaan onze tijd anders indelen en werk en privé lopen verder door elkaar. We worden allemaal kenniswerkers. Met grote vrijheden, maar ook met grote verantwoordelijkheden en een sterk zelfbewustzijn.

Adjiedj Bakas, ‘visionair des vaderlands’ (Telegraaf) en ‘vooruitblik­koning’ (de Volkskrant), verkocht meer dan 1 miljoen boeken. Hij geeft 200 lezingen per jaar in binnen- en buitenland. www.bakas.nl

André van Dam is directeur van DeLorentz Groep, een kennisorganisatie die gespecialiseerd is in slimme en doordachte oplossingen op het ­gebied van cloud- en beheerdiensten, infrastructuren op het gebied van ­server/storage en networking & ­security.

Bekijk hier de promovideo.

 Reacties

Het lijkt wel het ideale relatiegeschenk in de zakelijke dienstverlening: een boekje van de trendwatcher Bakas. Ook zijn nieuwste boek voldoet daartoe uitstekend. Op glanzend papier, met mooie kleurenfoto’s en een hardcover kaft. Het blijft niet bij uiterlijk vertoon. De inhoud is zoals wij dat van Bakas gewend zijn: inhoudelijk beschouwend op onderstromen in het domein van arbeid en samenleving. Het boek De digitale werkplek zoomt in op werken en leren anno 2019. Met niet zozeer de digitalisering als kritische schakel, maar ons elektriciteitsnetwerk! Want hoe kwetsbaar zijn wij als de stroom uitvalt. Een ontnuchterende conclusie uit dit interessante boek.

Erik Jan van Dalen in Tijdschrift voor HRM