Corneille, zijn wereld

Auteurs:   Brenda Zwart  |  Maarten Bertheux


Preview
Hardcover, 20 x 20 cm, 80 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 17,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De kunst van Corneille (1922–2010) kent vele gezichten. Corneille, zijn wereld toont dit. Net als zijn inspiratiebronnen, de invloed van andere kunstenaars, zijn passie voor verre reizen en zijn liefde voor Afrikaanse etnografica. In de Cobra-periode maakt hij expressieve en spontane tekeningen en schilderijen met voorstellingen waaruit een sterke levensvreugde en vrijheidsdrang naar voren komt. Na 1953 wordt die stijl vervangen door meer geabstraheerde en lyrische landschappen. In zijn late, meer figuratieve werk toont hij paradijselijke scènes waarin de relatie van mens met de natuur centraal staat. Vrouwen worden omringd door vogels temidden van een kleurrijke vegetatie.

In dit boek worden alle aspecten van zijn werk en relevante invloeden op zijn artistieke ontwikkeling belicht. Het laat zien hoe fris en onweerstaanbaar het werk van Corneille – een van de oprichters van Cobra – nog altijd is.Reacties

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam (september 2018 - februari 2019). De schilder (1922-2010) was autodidact. Hij en Karel Appel stonden in 1948 aan de wieg van de internationale kunstenaarsbeweging Cobra. De compacte catalogus met harde kaft bevat afbeeldingen van meer dan veertig essentiële schilderijen. Werk dat vrolijk en kleurrijk is en vaak vogels, vrouwen en zonnige zomerlandschappen verbeeldt. Geïnspireerd op kindertekeningen, Afrikaanse maskers, Vincent van Gogh, Paul Klee en op reizen naar Afrika en Latijns-Amerika. Corneille verwierf internationale vermaardheid en exposeerde onder meer in New York. In een zeer toegankelijke inleiding nemen de twee samenstellers van de tentoonstelling de lezer mee door het leven en de artistieke ontwikkeling van de schilder. Zwart-witfoto's illustreren het rebelse kunstklimaat. Deze uitgave, met een uitgekiend evenwicht tussen tekst en afbeeldingen, is niet alleen geschikt voor de bezoekers van de expositie, maar heeft ook voldoende substantie om als klein naslagwerk door het leven te gaan. Compact overzicht van het werk van Corneille met educatieve waarde.

Louis Smit voor NBD Biblion