Broeder Johannes

Een trappist met een wonderlijk levensverhaal

Auteur:   Nathalie Lans


Flexicover, 21,5 x 21,5 cm, 199 pagina's, fullcolour, Nederlands,

€ 20,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Ons bereikte het droevige bericht dat Broeder Johannes 31 maart 2020 op 81-jarige leeftijd overleden is in Abdij Koningshoeven. Door de corona-maatregelen hebben de uitvaart en begrafenis  donderdag 2 april op het kloosterkerkhof in besloten kring plaatsgevonden. Zie hier voor een impressie. Op een later tijdstip zal een herdenkingsdienst worden gehouden.

Jan Prins trad in 2013 toe als Broeder Johannes tot de kloostergemeenschap van de trappistenabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Binnen de abdijgemeenschap is zijn belangrijkste taak die van gastenbroeder; hij draagt bij aan de persoonlijke of groepsdoelen van de gasten van de abdij. Op verzoek van veel abdijgasten, vertrouwde broeder Johannes zijn levensverhaal toe aan het papier. Hij vertelt als kloosterling over het leven en werken in een trappistenabdij, maar vooral is het een openhartig boek geworden over zijn leven. Voor het eerst praat hij over de erbarmelijke omstandigheden waarin hij samen met zijn tweelingbroer Gerard opgroeide. Na in de jaren veertig van de vorige eeuw, acht jaar in een gesticht voor verstandelijk gehandicapte en moeilijk opvoedbare jongens te zijn weggestopt, kwam hij in pleeggezinnen terecht die je niemand zou toewensen. Zijn geloof in een tastbare God hield hem echter overeind. Dat geloof ging een steeds belangrijkere rol spelen in zijn leven. Jan wilde, na zijn gymnasium te hebben gehaald, priester worden. Echter, toen hij zijn studie met veel worstelingen had volbracht, wilde aanvankelijk niemand hem tot priester wijden. De kerk verkeerde in de jaren na het Tweede Vaticaansconcilie in een crisis. Maar zijn wil vond altijd een weg. Uiteindelijk was Jan veertig jaar kapelaan, pastoor en deken en werd hij trappist tijdens het hoogfeest van Allerheiligen.

Dit boek is een aangrijpend verhaal dat getuigt van een rotsvast geloof in God. Van een kind dat opgroeide in een uitermate ellendige situatie en zijn leven een zinvolle invulling gaf. Van een man met zelfreflectie. Een boek dat niet alleen een waardevolle herinnering is voor de gasten die enkele dagen doorbrachten binnen de abdij, maar voor iedereen die bereid is zich te verwonderen over het leven.

Klik op het krantenartikel hiernaast voor een interview met broeder Johannes door Jorien de Wit van het AD, editie Waterweg.

Paul Verspeek, radioverslaggever bij RTV Rijnmond, maakte voor zijn programma Rijnmond staat stil met… een prachtig interview met broeder Johannes, dat hier te beluisteren is.

Tags:  klooster  religie  trappist 


Reacties

Broeder Johannes is een typisch in-een-ruk-uit-boek. Een onopgesmukt relaas over de weg die God met mensen kan gaan.

Katholiek Nieuwsblad 17-2-2017

Broeder Johannes heeft niet alleen zijn levensverhaal verteld, maar dit verhaal ook afgewisseld met stukjes geschiedenis uit de Rooms Katholieke kerk op de plekken waar zijn leven zich steeds verder heeft ontwikkeld. Dat maakt dit boek nog interessanter om te lezen. Er was en is veel mogelijk binnen de eeuwenoude structuur van deze kerk. Het is indrukwekkend om te zien hoe religie en relatie in zijn leven dwars door elkaar lopen, elkaar soms in de weg zitten en soms elkaar versterken.
Mooi vormgegeven boek! Lezenswaardige biografie. Een verhaal over heling binnen de kerk in plaats van verwoesting en gebrokenheid.

Frea Krose op boekenmening.nl

Een verhaal over een rotsvast geloof in God en van een man die vanuit een ellendige situatie zijn leven een zinvolle invulling heeft weten te geven.

KNR Bulletin nr 1 - 2017

Voor ouderen is het boek een feest van herkenning. Voor jongeren geeft het de achtergronden van de huidige situatie met betrekking tot geloof en kerk, vooral ook door de ingevoegde informatieve stukken. Het is een mooi boek geworden dat zeer vlot leest, mede door de redactie van Nathalie Lans.

Jef de Schepper in De Roerom, maart 2017