Arnulf Rainer over Van Gogh

Auteurs:   Eva Geene  |  Ron Dirven


Hardcover, 17,5 x 24,5 cm, 88 pagina's, fullcolour, Nederlands/Engels/Frans/Spaans, ISBN: 9789055947744

   15,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929) heeft internationaal bekendheid verworven met zijn ‘Uebermahlungen’. In zijn drang naar vervolmaking heeft hij zijn eigen werk en dat van anderen keer op keer overschilderd. Ook zijn zelfportret en dat van andere kunstenaars gebruikt hij als ondergrond van expressieve tekeningen.

Vanaf medio jaren 70 heeft Rainer een serie werken gemaakt over de (zelf)portretten van Van Gogh. Daarbij transformeerde hij Vincents gelaat tot de meest vreemde grimassen. Niet uit spotternij, maar uit een gevoel van verwantschap met de bezetenheid of ‘gekte’ van de door hem bewonderde kunstenaar.

Recent werkt Rainer aan een nieuwe Van Goghserie, die contemplatiever van aard is. Deze werken zijn voor het eerst te zien op de expositie en in deze catalogus. Daarnaast worden ruim dertig vroegere Van Gogh-overschilderingen getoond uit de collecties van de kunstenaar en diverse musea. De publicatie bevat tevens een tekst van Arnulf Rainer waarin hij zijn fascinatie voor Van Gogh en zijn motivatie tot het vervaardigen van zijn Van Goghserie toelicht.

Arnulf Rainer over Van Gogh is de vijfde uitgave in een serie over kunstenaars die zich lieten inspireren door Vincent van Gogh.