Arbeid, tijd en flexibiliteit

Auteurs:   Aernoud Witteveen  |  Hans Achterhuis  |  Ton Korver


Hardcover, 17 x 25 cm, 245 pagina's, zwart-wit, Nederlands, ISBN: 9789055943623

   24,90
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

In dit boek staat de relatie tussen tijd en arbeid centraal. In 16 hoofdstukken richten de auteurs zich op het spanningsveld tussen werk- en leefritmes die op elkaar afgestemd moeten worden, de maatschappelijke context hiervan en de sociaal-psychologische en economische effecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van economische, sociologische, bedrijfskundige en filosofische invalshoeken.

Een verbindend element in het boek is ‘organisatie’. We richten ons leven steeds meer in zoals de organisatie haar activiteiten inricht. Organisaties leggen een eigen ritme en tempo op aan de mensen die er werken. Het tijdsprobleem komt doordat mensen deel uitmaken van verschillende organisaties (zelfs vakantiereis en gezin zijn organisaties geworden), elk waarvan haar eigen ritme probeert op te leggen. ‘Ik heb geen tijd, ik moet zoveel tegelijk doen’ is de bijbehorende uitdrukking.

Deze verhoogde druk heeft vervelende gevolgen. Zo stijgt het aantal ‘burnouts’ en komen deze op steeds jongere leeftijd voor. Ook de inhoud van het werk wordt beïnvloed. Deadlines worden steeds krapper gepland en de aandeelhouders eisen tegenwoordig driemaandelijkse cijfers. Managers kunnen vaak niet meer keizen voor de lange termijn. Er moet nu gepresteerd worden. Leer- en innovatieprocessen komen in het gedrang.

In Arbeid, tijd en flexibiliteit komen de diverse facetten van werk en tijd aan bod. Thematisch ingedeeld naar: Schaarse tijden, Op zoek naar vorm, Modalitijden, De tijd van de organisatie en De tijd in de organisatie.