Karel Appel & Van Gogh

Auteur:   Hans den Hartog Jager


Paperback, 17 x 24 cm, 96 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055947911

   15,00
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Karel Appel (1921-2006) is een van de beroemdste Nederlandse schilders uit de 20e eeuw, zoals Vincent van Gogh dat voor de 19e eeuw was. Hij is in eigen land minstens zo omstreden als zijn voorganger. Als lid van de Cobra-groep wekte hij veelal beroering en verbazing. Pas nadat hij in het buitenland furore maakte, groeide de waardering voor hem in zijn vaderland.

Appels bekende uitspraak ‘Ik rotzooi maar wat an’ is vaak te letterlijk opgevat. Hij schilderde als een ‘schildersbeest’, bewust spontaan en expressief, maar had daarnaast een grote bagage aan materiaal- en kunsthistorische kennis. De kunst van zijn voorgangers, van Mondriaan tot Picasso, van Rembrandt tot Van Gogh, bestudeerde hij grondig.

Uit deze publicatie, waarin verschillende periodes uit Appels lange schildersloopbaan in beeld worden gebracht, blijkt dat hij een veel serieuzer kunstenaar was dan doorgaans wordt verondersteld en tevens hoezeer hij zich keer op keer heeft laten inspireren door het werk van Vincent van Gogh. ‘Van Gogh heeft het geheim van het leven geraakt,’ aldus Karel Appel.

Het zesde deel in een reeks van publicaties van het Vincent van GoghHuis in samenwerking met Scriptum Art over moderne kunstenaars die door Vincent van Gogh zijn geïnspireerd.