Handige hulp voor kinderen én ouders bij huiswerk

  -  

Nu de scholen gesloten zijn, willen veel ouders hun kinderen helpen met hun huiswerk, maar hoe kun je dat het beste doen? Kun je afgaan op je ervaringen uit je eigen schooltijd of is er te veel veranderd? En hoe krijg je pubers zo ver dat ze hun huiswerk doen?

Je leest het in De Huiswerkhulp. De Huiswerkhulp bestaat uit twee delen: één voor leerlingen in de onderbouw van vmbo tl, havo en vwo en één voor hun ouders.

Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met het leerlingenboek. Daarin worden alle schoolvakken besproken. Er wordt uitgelegd wat je bij elk vak leert en hoe je dat kunt doen. Woordjes leren, samenvatten, presenteren, toetsen leren, plannen: De Huiswerkhulp gaat over alles wat je op school moet kunnen. De tips komen uit de praktijk: ze worden gegeven door docenten, leerlingen en ouders die over hun eigen ervaringen vertellen.

In het boek voor ouders lees je hoe je het beste kunt helpen. Daarnaast komen ook in dit boek alle schoolvakken afzonderlijk aan bod.

Auteurs Eva Rensman en Hajo Schoppen zijn beiden ouders van kinderen op de middelbare school en merkten dat veel leerlingen in de onderbouw geen idee hebben hoe ze hun huiswerk efficiënt kunnen maken. Op de basisschool hebben ze dat nooit geleerd en nu ze eenmaal op de middelbare school zitten, wordt er van hen verwacht dat ze het al kunnen. Bijna alle kinderen worstelen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs met ‘leren leren’. En daardoor ook hun ouders. Want ouders willen hun kinderen graag met huiswerk helpen, maar weten niet hoe dat moet. De Huiswerkhulp biedt uitkomst!

‘Een aanrader voor ouders en kinderen om goed door te lezen en samen mee te werken.’ – Redactie HappyMOMs

‘De unieke combinatie – een ouderboek, een leerlingenboek -, de grote hoeveelheid praktische tips en de interviews maken het boek een aanrader voor menig ouder en leerling.’ – Marloes Otten, Hebban.nlMag je iemand ontslaan na het schrijven van een boek?

In het boek Wanneer krijgen we weer les? geeft Paula van Manen een kijkje in de keuken van gepersonaliseerd onderwijs. Beschreven wordt hoe de omvangrijke onderwijsvernieuwing op haar school twee jaar geleden werd ingevoerd.

Sinds 2 december 2019 is zij geschorst op het ROC waar zij werkt, niet lang nadat haar boek was verschenen. ‘Dat kan toch niet?’ reageerden veel mensen verontwaardigd op haar schorsing. Helaas blijkt het wel te kunnen, en zo kon het gebeuren dat zij haar werk als docent per direct moest neerleggen, inclusief de begeleiding van examenkandidaten die zij onder haar hoede had.

Op 4 mei 2020 heeft het bestuur van het ROC besloten over te gaan tot ontbinding van haar arbeidsovereenkomst via de kantonrechter.

Lees hier haar verhaal.

‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling Ooa Boek van het Jaar 2020

De afgelopen tijd boog een vakjury zich over de vraag welk boek op het vlak van management en organisatieadvies de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2020’ verdient. Vanmiddag maakte juryvoorzitter Marijke Spanjersberg bekend dat de keuze is gevallen op De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

Uit de lijst van bijna negentig boeken die in 2019 op de markt kwamen, stelde de zevenkoppige vakjury eerder dit jaar een top 10 samen. De volgende vijf criteria werden daarbij gehanteerd: geeft het boek te denken, is het maatschappelijk relevant, is het oorspronkelijk, toepasbaar en toegankelijk. Na grondig beraad heeft de jury unaniem gekozen voor De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling.

‘Het boek nodigt uit tot kritische zelfreflectie, zonder het paradijs te beloven. Want ook onze binnenwereld kent zijn eigen chaos en ongrijpbaarheid. Een waardvol boek voor onszelf én een boek dat je je klant aanreikt met als begeleidende tekst zoiets als: je begrijpt het pas als je het doorhebt, maar dit is een boek waar ik graag nog een keer met je over doorpraat,’ aldus de jury. Lees meer…

Broeder Johannes overleden

Op dinsdag 31 maart 2020 is op 81-jarige leeftijd overleden in Abdij Koningshoeven

Broeder Johannes
(Johannes Hermanus)

Hij werd geboren te Schiedam op 23 september 1938. Na een meer dan veertig jaar verdienstelijk leven als priester van het bisdom Roermond in parochies te Maastricht, Weert, Tegelen, Welten, Sint Odiliënberg, Melick, Tegelen en Baexem trad hij op 1 juli 2013 in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in. Op 8 december 2018 legde hij zijn eeuwige geloften af.

Wij gedenken hem als een beminnelijk mens en condoleren zijn mede-broeders en de familie Prins.

Door de corona-maatregelen hebben de uitvaart en begrafenis op het kloosterkerkhof donderdag 2 april in besloten kring plaatsgevonden. Zijn Broeders hebben de uitvaart op film vastgelegd, een impressie vindt u hier. Op een later tijdstip zal een herdenkingsdienst worden gehouden.

Over het bewogen leven van Broeder Johannes verscheen in 2016 bij Scriptum Broeder Johannes – Een trappist met een wonderlijk levensverhaal van de hand van Nathalie Lans.

Auteur Jacqui van Kemenade genomineerd als Leefstijlprofessional van het jaar 2020

Auteur Jacqui van Kemenade is een van de genomineerden in de top 10 van leefstijlprofessionals die de Vereniging Arts en Leefstijl heeft opgesteld. Tot en met 25 maart kan iedereen zijn stem uitbrengen.

De Vereniging noemt Jacqui’s boek Leefstijl op recept een mooie samenvatting voor alle artsen die aandacht willen besteden aan leefstijl. ‘Het is helder geschreven met verwijzingen naar literatuur en verdiepende informatie. Naast haar werk als huisarts is Jacqui ook actief in haar praktijk als leefstijlhuisarts. Met haar inzet voor Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en haar artikelen en podcasts op deze site zet zij zich in om veel mensen na te laten denken over het leven met een gezondere leefstijl. Ze geeft op de Facebookpagina van de stichting ondersteuning bij alle pijlers van leefstijl. Ze beantwoordt vragen over leefstijl. Zij is een super voorbeeld voor alle artsen.’ Lees meer…

Meester Mark signeert

Stapels boeken – om precies te zijn 400 – signeerde ‘Meester’ Mark van der Werf, auteur van onder andere Meester Mark draait doorSchoolpleinmoeders en Een dikke tien van Meester Mark, afgelopen week in opdracht van een Nederlandse gemeente. Lees meer…

Vier titels Scriptum op longlist verkiezing Managementboek 2020

Onder de 48 boeken op de longlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2020, Lees meer…

Inspiratie voor een gezonde leefstijl bij de Nationale Gezondheidsbeurs

Maar liefst 45.000 bezoekers kwamen inspiratie voor een gezonde leefstijl opdoen tijdens de 13de editie van de Nationale Gezondheidsbeurs van 6 tot en met 9 februari in de Jaarbeurs.

Er was veel belangstelling voor de presentatie van huisarts Jacqui van Kemenade (foto), auteur van Leefstijl op recept. ‘Om een gezond gewicht te bereiken gaat het niet alleen om wat je eet, maar ook om wat er met dat eten in je lichaam gebeurt,’ zegt ze in een interview met het AD. Jacqui: ‘Wat bepaalt of de gegeten calorieën worden uitgeplast of juist blijven plakken? Kennis van de impact van slaap, stress en hormonen op onze gezondheid, suikerspiegels en gewicht, maakt dat je begrijpt waarom je wel of geen honger hebt en wel of geen keuzes maakt die weinig met karakter te maken hebben maar meer met hoe je van binnenuit aangestuurd wordt. Leefstijl op Recept is een diepzeeduik naar alle leefstijl-factoren die jouw gezondheid soms ongezien bepalen.’

Ook Sabina van Roest, auteur van Proudly Imperfect, content creator en oprichtster van het platform www.proudlyimperfect.nl, gaf een presentatie tijdens de Gezondheidsbeurs. Sabina’s missie is vrouwen inspireren om van ‘overleven’ naar voluit leven te gaan, en het leven te creëren waar ze écht naar verlangen met meer zelfliefde en zelfvertrouwen als stevige basis.

 

Expositie met werk van Daniël van de Ven goed bezocht

Fotograaf Daniël van de Ven en de Kunsthal Rotterdam kunnen terugkijken op een goed bezochte expositie ‘Voor altijd Rotterdam’. Ruim 113.000 bezoekers bezochten de tentoonstelling en er kwamen veel mooie reacties op. Omroep Max maakte er opnames voor een documentaire over landverhuizers.

Nu de expositie is beëindigd, is er gelukkig nog het gelijknamige boek, een bloemlezing van het fotografische levenswerk van een van de meest Rotterdamse fotografen. Tussen 1947 en 1971 legde Van de Ven (1929) in opdracht van de Holland Amerika Lijn veel historische momenten vast, variërend van oorlogsbruiden tot prinsessen. Via zijn lens komen ook de stad in wederopbouw en de Rotterdamse haven van de vorige eeuw tot leven.

Lees het interview met Daniël van de Ven in het AD en bekijk het interview op RTV Rijnmond.

 

Ambassadeur ontvangt ‘De wet van de stilte – Reis door Colombia’ van Karin Anema

Onder grote belangstelling overhandigde Karin Anema afgelopen donderdag haar nieuwe boek De wet van de stilte – Reis door Colombia aan Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia. Ruim 100 mensen waren naar de boekpresentatie bij de Haagse boekhandel Paagman gekomen, waar de auteur geïnterviewd werd door historicus Han van der Horst.

Op de foto vlnr: Karin Anema, Han van der Horst en Jeroen Roodenburg. 

Bekijk de trailer of beluister de podcast.

Karin Anema (1955) reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van afliggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, écht contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

 

Veel steun voor door kritisch boek geschorste docent Paula van Manen

De steunbetuigingen voor Paula van Manen, de docent die geschorst is vanwege haar boek Wanneer krijgen we weer les? stromen binnen, nadat vorige week het nieuws over haar schorsing – waarschijnlijk na een tip van een collega-docent – door De Gelderlander en de Volkskrant naar buiten is gebracht.

In het boek beschrijft Van Manen met een kritische blik hoe haar team in 2016 radicaal kiest voor een geheel nieuwe manier van opleiden: gepersonaliseerd leren, een onderwijsvorm waarbij lessen zijn afgeschaft, studenten zelfstandig aan hun eigen leerdoelen werken en docenten ‘leercoach’ zijn. Volgens de schoolleiding frustreert de publicatie de innovatiekracht van de school. Lees meer…

‘De zelfbewuste leider’ van Godfried IJsseling op shortlist Ooa Boek van het Jaar 2020

De zelfbewuste leider van Godfried IJsseling is een van de tien kanshebbers voor de Ooa Boek van het Jaar Prijs 2020. Tijdens het Ooa Boek & Festival op 1 april maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend en presenteren de genomineerde auteurs een boeksessie of workshop.

Godfried IJsseling (1963) begeleidt als trainer bij de Baak al ruim twintig jaar leiders. De vele gesprekken die hij met hen had vormen de basis van dit boek. Met De zelfbewuste leider wil hij helpen bij de zoektocht naar de innerlijke bron van gedachten, emoties en drijfveren. Dit maakt leiders bewuster van zichzelf, zorgt ervoor dat zij alerter waarnemen en observaties beter kunnen duiden. Dit letterlijke zelfbewustzijn vormt de grondslag voor authentiek, krachtig leiderschap.

Eerbetoon aan Marius de Jongere, havenschilder van de Maasstad

Bij de feestelijke en goed bezochte boekpresentatie van het boek Marius de Jongere – Een Rotterdamse kunstenaar op 12 december in het Maritiem Museum, konden de bezoekers behalve van de toespraken en fantastische catering genieten van een aantal schilderijen van de meester.

Carola Prins en Maarten Drulman, dochter en zoon van Marius de Jongere, overhandigden bij deze gelegenheid een schetsboek van hun vader aan de grootste fan van zijn werk: Rudolf van Soelen, die de totstandkoming van het boek mogelijk maakte en de boekpresentatie heeft georganiseerd.

Op de foto vlnr: Maarten Drulman, Carola Prins, galeriehouder Arthur Erfmann, kunsthandelaar Ron van Driel en Rudolf van Soelen, met het schetsboek (foto: cinefix.nl).

Toekomstverkennen

In juni 2013 gaven vijf toekomstverkenners het vak van toekomstverkennen in Nederland een nieuwe impuls. Zij richtten toen de DFS (Dutch Future Society) op. Twee van de oprichters – Freija van Duijne en Peter van der Wel – hebben de afgelopen twee jaar geschreven aan het boek Toekomstverkennen. ‘Het boek is echt gegroeid vanuit onze ervaring door toekomstverkenningen te doen,’ vertelt Freija. ‘Het is niet per se een how to boek, maar heeft als doel om mensen juist in de brede zin te interesseren voor toekomstverkennen.’

Op 18 november organiseerden de auteurs in samenwerking met Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en DFS een boekpresentatie op locatie van het ministerie van OC&W. Op de foto ontvangt Patrick van der Duin, directeur van STT, het eerste exemplaar.

Geslaagde boekpresentatie PMC Next

Onder grote belangstelling werd afgelopen vrijdag 15 november PMC Next gepresenteerd in het Akoesticum in Ede. Op de foto auteurs Annelies van Gool en Gert van Santen, beiden werkzaam bij Kern Konsult.

De kracht van PMC is vooral de integratie van de menselijke en de technische aspecten. Juist die menselijke aspecten zijn belangrijker dan vaak wordt gedacht. Geslaagde projecten weten met co-creatie, samenwerking en project start-ups gebruik te maken van de ambitie, energie en creativiteit van alle betrokkenen: management, medewerkers en stakeholders. Er wordt niet alleen een resultaat opgeleverd, maar een resultaat met impact.

 

Geluksvogels Harrie Keusters en Maarten van der Weijden in gesprek over geluk en pech bij kanker

Bij de boekpresentatie van ‘Dom geluk, vette pech’ op zaterdag 5 oktober in Cinecitta in Tilburg vloeide menig traantje.  In een bomvolle zaal vertelden auteur Harrie Keusters en Maarten van der Weijden waarom zij als geluksvogels anderen willen helpen. Met zijn tweede boek wil Keusters mensen met endeldarmkanker gidsen bij de lastige keuzes die ze moeten maken tussen risico en kwaliteit van leven.

Professor Geerard Beets van het Antoni van Leeuwenhoek kwam kort vertellen waarom endeldarmkanker zo’n lastige ziekte is. Hij werkte mee aan het boek om het medisch correct te houden. Illustrator Djenné Fila verzorgde de illustraties en liet en passant het publiek indrukwekkende voorbeelden van haar kunnen zien.

Patiënten met endeldarmkanker waren er ook massaal, sommigen hadden meegewerkt aan het boek. De boekuitreiking aan lotgenoten was aangrijpend, zeker toen een van de geïnterviewden uit het boek – een jonge vrouw die een recidief heeft – de zaal liet weten dat ze inspiratie haalde uit de uitspraak van Maarten over zijn twee Elfstedentochten: ‘Als het de eerste keer niet lukt, dan mag je het gerust nog een keertje proberen.’ De presentatie werd afgesloten met een staande ovatie van de zaal die maar niet leek te stoppen.

Dom geluk, vette pech is een verhalend boek dat essentieel is voor mensen met endeldarmkanker en een lezenswaardige excursie door endeldarmland voor anderen.

Op de foto vlnr Tosca Ruijs (Scriptum), Maarten van der Weijden, Marja Schaapveld, Djenné Fila, prof. Geerard Beets en Harrie Keusters bij de boekuitreiking.