Zolang je robot maar van je houdt

Hoe en waarom onze wereld verandert door de onstuitbare opkomst van de robots

Auteur:   Marcel Heerink


Paperback, 160x230, 100 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055942930

 7,49
 12,50
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

De mogelijkheden van robots nemen toe in een tempo dat vergelijkbaar is met de stijging van de capaciteit van een USB-stick in de afgelopen jaren. Geleidelijk maar zeker gaan ze ons leven veranderen, net zoals internet dat heeft gedaan. Robots gaan deel uitmaken van ons dagelijks leven, ons huishouden, ons werk. Ze zullen overal zijn, waar we ook komen, en we zullen dat heel gewoon gaan vinden. We gaan sociale relaties met ze aan, van ze houden, ze haten en blij met ze worden.

De opkomst van de robots heeft ook een diepe impact op de manier waarop we naar onszelf kijken. Er komen robots die beter schoonmaken, lassen en efficiënter monteren dan wij. Creatieve robots, wijze robots, liefhebbende robots. Maar wie zijn wij dan nog? Er zullen robotpsychologen komen om ons te helpen robots te begrijpen. En psychologen die ons helpen om te leven en samen te werken met robots. Juist omdat ze zo dicht bij ons komen, qua intelligentie en potentie. En omdat ze ons op sommige punten kunnen overtreffen.

In dit boek laat Marcel Heerink zien wat er in het verleden allemaal is gezegd en geschreven over de mogelijkheden, beperkingen en bedreigingen van robots. En wat er aan zit te komen, gebaseerd op wat er in laboratoria over de hele wereld ontwikkeld wordt: wat voor robots er in de laboratoria staan, wat voor robots binnenkort algemeen gebruikt zullen worden en welke robots al gebruikt worden zonder dat de meeste mensen zich daar bewust van zijn. Natuurlijk ontbreekt niet een visie op de toekomst, waarbij hij ingaat op filosofische, ethische, juridische en psychologische aspecten die samenhangen met de ingrijpende verandering van onze samenleving door de opkomst van de robots.

Marcel Heerink (1961) promoveerde enkele jaren geleden op robots in de zorg en geeft op dit moment leiding aan het lectoraat Robotica van Hogeschool Windesheim Flevoland in Almere.
Media-aandacht [print/web]:

Metro: ‘Hoe en waarom onze wereld verandert door de onstuitbare opkomst van de robots’.
EOS: ‘Heerink voorspelt welke robottoepassingen we binnenkort of in de verre toekomst kunnen verwachten.’
Nederlands Dagblad: toegankelijk boek over de stand van zaken in ‘robotland’.
Second sight: ‘een ontzettend leuk boek!’
AT-aandrijftechniek: ‘over de ingrijpende verandering van onze samenleving door de opkomst van de robots.’
Scientias.nl: ‘heerlijk compact, met lekker veel beeldmateriaal en bovenal een schat aan informatie.’

Media-aandacht

:
Oba Live (13 maart 2013):

Bekijk de video in andere formaten.