Zoetwatervis

De culinaire gids

Auteur:   Hanneke Videler


Hardcover, 16 x 24 cm, 208 pagina's, zwart-wit, Nederlands, ISBN: 9789055947287

€ 9,99
Gratis verzending binnen NL vanaf €19,90. Vandaag voor 16.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Hanneke Videler (1944) is geboren in Veghel, getogen in Brussel, opgegroeid in Limburg en volgroeid in Groningen. In binnen- en buitenland deed ze inspiratie op voor haar kookboeken. Eerder verschenen van haar hand Kijken, Lezen, Koken, een boek met verhalen en grafische kunst en Eetbare Natuur, een kookboek voor wat in Nederland uit het wild te halen valt.

Voor Zoetwatervis ging Hanneke – samen met haar in vis gespecialiseerde huisbioloog – op studiereis in Europa en verder weg. In restaurantjes in oude stadjes, bij meren en rivieren aten ze de heerlijkste gerechten: zoetwatervis in alle soorten en maten gekruid, gerookt, gebakken of gekookt. Gastvrije viskwekers gaven proefpakketten mee om in eigen keuken te experimenteren. Binnenvisser Mans Vos en hengelaar Willem Hoving leverden wilde vis uit eigen wateren.

Waarom wordt zoetwatervis hier toch zo weinig gegeten? Gek, want zowel in Nederland als in België wordt die veel gevangen en gekweekt. Onbekend maakt kennelijk onbemind. Daarom is Zoetwatervis, de culinaire gids geschreven. Je kunt nu kennis maken met al dat lekkers. Het boek bestaat uit een leesdeel en een doedeel.

Leesdeel:
Het leesdeel beschrijft de geschiedenis van de visvangst, wat weetjes over het zoete water, onze worsteling met de waternatuur en welke rol (sport)vissers daarin spelen. Aquacultuur, de kweek van nieuwe soorten en duurzaamheid komen ook aan bod. Met een kort en af en toe wat langer verhaal worden bijna veertig consumptievissen uit het zoete water, wild en gekweekt, geïntroduceerd.

Doedeel:
Het doedeel legt uit hoe een vis gebouwd is, hoe je graten te lijf gaat en hoe je een vis schubt, schoonmaakt, fileert en nog meer. Na een lijst met twintig verschillende bereidingswijzen volgen ruim 150 recepten, zodat je van al die zoetwatervissen een traktatie kunt maken.

 Reacties

'Nederland en België kennen van oudsher veel visserij. De zeevisserij is bekend maar binnenvisserij veel minder. Ze zijn er nog steeds: professionele binnenvaartvissers, kwekerijen (meerval, nijlbaars, pangasius) en er wordt veel aan sportvissen gedaan. Eigenlijk zou er volgens de auteur veel meer vis moeten worden uitgezet: binnenwaters genoeg! Ze maakte een heel informatief viskookboek, verdeel in twee delen: eerst informatie over binnenvisserij, sportvisserij en aquacultuur,een beschrijving van een veertigtal vissen alfabetisch op naam, gevolgd door viskunde: vorm, huid, graten, smaak/grondsmaak en uitleg van diverse bereidingswijzen. Hierna leuke, goed uitvoerbare recepten die alfabetisch op naam/receptsoort staan (aspic, baars, boters, etc). Het boek wordt afgesloten met een lijst van Nederlandse visnamen met hun Latijnse, Franse, Engelse en Duitse equivalenten, een lijst van boeken en websites, een alfabetisch register en een lijst van Nederlandse beroepsvissers met verkoop aan huis. Een mooi uitgegeven boek, grafisch voorbeeldig verzorgd en geïllustreerd met eenvoudige lijntekeningen van vissen.'

NBD/Biblion recensie

'Serieuze, prachtig uitgevoerde en zeer uitgebreide gids over zoetwatervis.'

Vrij Nederland (****)

'Elke viseter zou dit boek moeten hebben.'

FD persoonlijk

'Het ultieme boek over zoetwatervissen. [...] Tussen de twee harde kaften vind je wat je weten wilt, plus de rest, in 208 voorbeeldig uitgevoerde pagina's.'

de Volkskrant

'Sterk punt van het boek is dat er veel aandacht is voor kweekvis, in veel gevallen immers ook zoetwatervis.'

Elsevier

'Een nu al onmisbaar boek over de geschiedenis van de visvangst, met verhalen over vissers en aquacultuur, duurzaamheid en technieken om vis te fileren of graten te lijf te gaan.'

Dagblad van het Noorden