Wajang Foxtrot

Indië in beeld en klank

Auteurs:   Carl Nix  |  Henk Mak van Dijk


Hardcover, 17 x 24 cm, 160 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055947843

   24,95
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Aan de hand van Indische bladmuziek wordt op een heel bijzondere wijze de aanwezigheid van de Nederlanders in het voormalig Nederlands-Indië in beeld gebracht. De onderwerpen van de muziekstukken variëren van de strijd in Atjeh en Lombok en de schoonheid van het Paleis te Buitenzorg tot het dramatische afscheid, ‘Nou tabé dan’, van een planter en zijn njai. De draadloze verbinding tussen Indië en Nederland in 1929 werd bezongen in het bekende levenslied ‘Hallo Bandoeng!’ In dit nummer van Willy Derby hoort een oma in Den Haag voor het eerst de stem van haar kleinkind in Indië om vervolgens overmand door emoties te bezwijken.

Ook de klassieke muziek van de componisten Constant van de Wall, Paul Seelig en Fred Belloni, die zich lieten inspireren door gamelan- en krontjongmuziek, komen aan de orde. De bladmuziek is thematisch ingedeeld en aangevuld met afbeeldingen van kunstenaars als Menno van Meeteren Brouwer, J.C. Rappard, J. Frank Niemantsverdriet en Eppo Doeve.

Het boek Wajang Foxtrot. Indië in klank en beeld is voorzien van een cd met nummers zoals ‘Herinneringen uit Java’ door Constant van de Wall, ‘Hallo Bandoeng’ door Willy Derby, ‘Poëzie en proza in de thee’ door Wim Sonneveld en ‘Sarina, een kind uit de dessa’ door de Kilima Hawaiians.