Taboe: machtWaarom chefs in dictators en ondergeschikten in zombies veranderen

Peter van Lonkhuyzen
Status:Verschenen
2009 - Onze prijs € 17,95

Taboe: macht bestellen
Taboe: macht toevoegen

 

Macht is een slecht begrepen fenomeen. De laatste jaren is er steeds meer bekend over de mechanismen die ontstaan als de ene persoon de leiding krijgt, en een ander ondergeschikte wordt. Eenmaal in de rol van baas ontwikkelen mensen andere eigenschappen. Niet alleen worden ze seksueel aantrekkelijker, ze verliezen hun vermogen zich in te leven, zijn minder gevoelig voor risico's en krijgen meer testosteron in hun bloed. Ook 'niet-bazen' worden andere mensen in hun ondergeschiktenrol. Ze ontwikkelen haatgevoelens of juist liefde voor hun superieuren. Uiteindelijk kunnen ze gaan lijden aan alexithymie, een woord uit de psychiatrie om mensen te beschrijven die op dode vissen lijken.
Welke processen spelen een rol als iemand baas wordt, en iemand anders volger? Waarom veranderen sommige bazen in 'bully's', de dictators van het bedrijfsleven? Waarom maken machthebbers vaak grote, opzichtige fouten? Welke mensen hebben er 'last' van dat ze naar macht streven? Is dat bij mannen sterker dan vrouwen? Is macht verslavend?
Een boek voor iedereen in een machtspositie: ceo's, chefs, sergeant-majoors en politiecommissarissen. Maar ook voor iedereen aan de 'onderkant': bureau-assistenten, soldaten, secretaresses en alle andere onderknuppels.
Gebonden met stofwikkel | 118 pagina's | Kleur: zw | Taal: NL | Afmetingen: 15 x 21 cm | ISBN: 9789055946389

Share |