Daar komt de bruid!Honderd jaar rozengeur en maneschijn

Martine van Rooijen
Status:Verschenen
2008
Van :€ 16,00
Voor :€ 4,95

Daar komt de bruid! bestellen
Daar komt de bruid! toevoegen


BLADER DOOR DIT BOEK

Op zo’n 150 foto’s zien we hoe jongens en meisjes verliefd worden: op dansles, op fuifjes of met venstervrijen op het platteland. We zien het aanzoek, de verloving met het uitzoeken van de uitzet en natuurlijk de grote dag. Bruiden trekken voorbij in hun zwarte zondagse kleding (in het begin van de vorige eeuw), in het wit met sluier, kroontje en sleep, in lila en andere pastelkleuren, in minirok en in Indiajurk. De foto’s tonen sprookjeshuwelijken met een bruidsstoet met strooistertjes en jonkers en een bruidstaart van zes verdiepingen. Maar ook een stel dat op de fiets naar het stadhuis gaat. De zoen, het dragen over de drempel, het weggooien van het boeket, rammelende blikken aan een Fiat Topolino op weg naar de eerste eigen woning in de nieuwbouwwijk. Overal zijn foto’s van.
Wie het boek doorbladert, zal zien dat er veel veranderd is en eigenlijk ook weinig. Oordeelt u zelf!

Gebonden met foam | 240 pagina's | Kleur: full color | Taal: NL | Afmetingen: 16 x 16 cm | ISBN: 9789055946105

Share |

Lezersreacties:

Honderd jaar bruidstranen is een echt meidenboek !!! (Telegraaf aug 2008)

Ach, je zou ze de kost moeten geven: al die vrouwen die éven stil staan bij de trappen van het stadhuis als daar een bruid naar buiten schrijdt in ´t volle besef van haar weelde.
En dan zijn we meteen waar we willen zijn: voor hén is het kijkboek bestemd dat onder de titel ’Daar komt de bruid!’ meteen de bruidsmars van Wagner laat schallen en in talloze foto’s een hele eeuw aan bruidstranen vloeien doet.


 

Rozengeur en maneschijn


 


’Honderd jaar rozengeur en maneschijn’ is de subtitel van het fraai uitgevoerde fotoboekje dat Martine van Rooijen bij Scriptum uitbracht.

En al staan er ontegenzeggelijk lezenswaardige artikelen in, ’Daar komt de bruid’ is wat mij betreft toch vooral een heerlijk kijkboek. Een echt meiden-kijkboek, als ik het zo mag formuleren.

Want er zullen maar weinig mannen zijn die foto in, foto uit ontleden welke kapsels de bruiden door die eeuw heen hebben gedragen, hoe sluiers veranderden, verdwenen zelfs en terugkwamen in die eeuw, hoe de boeketten in maat slonken en groeiden, de bruidsmeisjes – met en zonder opmerkelijke brillen- werden uitgedost… Het boek biedt te veel om op te noemen. Het is een en al heerlijk kijken. 

Roomwitte pracht 

Doen we hiermee Martine van Rooijen tekort? Ik denk het niet. De schrijfster heeft, toen zij haar artikelen schreef, bewust voor het thema van een eeuw bruiden gekozen en daar al even bewust een heel grote hoeveelheid foto’s bij uitgezocht.

En dat heeft tot gevolg dat de bruiden in al hun roomwitte pracht, met hun bruidstranen en hun bruidssuikers een prachtig tijdsbeeld laten zien: de crisisbruid (o wat een ouwelijke bruid!) laat ons een vrij treurig bruidsbeeld zien, bepaald afwijkend, om de grootste tegenstelling maar te noemen, van de trouwfoto van oud-koningin Wilhelmina met haar Hendrik. 

Deftig 

En de in roomwit geklede bruid (geen maagd meer!) met haar zwarte kousen van sajet doet weliswaar haar best er deftig uit te zien, maar doet dat effect teniet met haar kousen, die ook na het feest nog gedragen moesten worden en dus van een degelijke kleur moesten zijn (die had ze toch ook kunnen verven?).

Zo kunnen we nog een tijdje door gaan. Het zou het aardigst zijn alle tijdsbeelden met hun bruiden even tegen het licht te houden. Maar dan wordt het wat veel van het goede. We houden het hierop: geef dit boekje cadeau aan een meisje met roomwitte plannen.