1599 km tussen Amsterdam en Gouda

Een ontdekkingstocht langs Nederlandse plaatsnamen in Zuid-Afrika

Auteur:   Bart de Graaff


Paperback, 24 x 16 cm, 136 pagina's, fullcolour, Nederlands, ISBN: 9789055948925

   15,99
Gratis verzending binnen NL en BE vanaf €19,90. Vandaag voor 23.00 uur besteld, volgende werkdag in huis

Amsterdam en Utrecht. Amersfoort en Ermelo. Haarlem en Dordrecht. Dorpen en dorpjes die diep verscholen liggen in het binnenland van Zuid-Afrika, waar nooit of vrijwel nooit bezoekers komen. Dit boek diept de verrassende verhalen op achter Utrecht, dat zijn naam dankt aan een chanterende dominee, en andere ‘Hollandse’ plaatsen in het land onder de zuidersterren. Wat deed het schaap in de ambulance van Haarlem? Wat zoeken Urkers in de woestijn? En wat hebben krokodillen met Amsterdam van doen? 1599 Kilometer van Amsterdam naar Gouda is een reisverslag vol lieg-, lag- en hartseer stories die hier en vaak ook in Zuid-Afrika zelf vergeten zijn.

Bart de Graaff is historicus, filmschrijver en hoofdredacteur van het maandblad Zuid-Afrika. Voor dit boek reisde hij 5.000 kilometer door Zuid-Afrika en sprak hij baasvertellers van Gouda tot Amsterdam, van Delft tot Marken en van Haarlem tot Middelburg. Aangevuld met persoonlijke reiservaringen, laat hij de lezer met dit boek een verborgen, fascinerende kant van Zuid-Afrika zien.

Tags:  geschiedenis 


Reacties

'In dit reisverslag vertelt De Graaff over zijn reis door Zuid-Afrika, waar hij op zoek is naar Nederlandse plaatsnamen die nog overal rijkelijk aanwezig zijn. Hij begint in Kaapstad, waar de Nederlanders in 1652 een verversingsstation voor de VOC aanlegden en hij gaat via Haarlem en Amsterdamhoek in de Kaapprovincie naar plaatsen als Utrecht, Amersfoort en Marken in de noordelijke Transvaal. Via Olifantshoek, Gouda en Delft keert hij weer terug naar Kaapstad. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen die hem (historische) verhalen als 'lieg, lag en hartseerstories' vertellen. Dit levert een smakelijk geschreven boekje op over de achtergronden van het leven ter plaatse, met nadruk op de blanke en gekleurde Afrikaanssprekenden die de Nederlandse namen wel in stand willen houden. Verschillende Nederlandse namen worden echter gewijzigd in die van de overheersende plaatselijke taal. Mooie kleurenfoto's van plekken met Nederlandstalige namen versieren dit aantrekkelijk vormgegeven boekje, dat besluit met de literatuur over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis, taal en cultuur.'

NBD Biblion recensie door Dr. J. Kroes

'Veel wilde verhalen over ontstaan Zuid-Afrikaans Gouda'

AD